Beton
4U tegel met minder materiaal en CO2-reductie
De Hamer Beton B.V. heeft, in het kader van duurzaamheid en CO2-reductie, 4U-tegels ontwikkeld. De tegels worden toegepast met vier uitsparingen aan de onderzijde van de tegel (4U-tegel), hierdoor wordt per tegel 1,5 kg minder materiaal gebruikt, wat vanzelfsprekend leidt tot CO2-reductie (10%). In de bestratingsmaterialen van De Hamer zit standaard ≥ 15% (v/v) betongranulaat. Een hoger percentage betongranulaat is op projectbasis mogelijk. De gewassen deklaag maakt dat de ‘look en feel’ van de tegels jaren gewaarborgd blijft en er ook in de toekomst nauwelijks verschil is tussen oud en nieuw aangebrachte tegels.
Permanente CO2-opslag in betongranulaat. Het kan!
Het is al mooi als je van betonpuin een hoogwaardige grondstof maakt voor nieuw beton – betongranulaat.
Nog mooier is het als je tijdens de productie van betongranulaat een significante hoeveelheid CO2 bindt.
En helemaal mooi is het als hierdoor de kwaliteit van het betongranulaat wordt verbeterd, waardoor je minder cement nodig hebt in het nieuwe beton.
.
.
website
Your Buffertrottoir: circulaire betontegels met krattensysteem van gerecycled plastic
Het Buffertrottoir van Waste Works is gemaakt van biobased, circulaire betontegels die tijdens de productie 80 – 90% minder CO2 uitstoten dan traditionele betontegels. Direct onder deze tegels zit een innovatief en sterk krattensysteem dat 140 liter water per vierkante meter kan bufferen. Regenwater stroomt langs de waterdoorlatende tegels het krattensysteem in, vanaf daar kan het water de grond in zakken.
Het Buffertrottoir voorkomt wateroverlast op een duurzame manier en kan zo worden aangepast dat het in elke omgeving past. Het ontlast het riool en zorgt ervoor dat het kostbare regenwater lokaal bijdraagt aan de grondwaterkwaliteit en biodiversiteit.